A digitális generáció a mama szoknyája mellől váltja le az analóg kormányt?

A millenniumi generáció többsége most lépi át a felnőtt élet küszöbét, azonban a 18-33 közötti korosztályban feltűnően sok a politikailag bizonytalan, semmilyen vallási csoporthoz vagy civil szervezethez nem tartozó fiatal. Ők a közösségi médiát a televízióval vagy más hagyományos médiával szemben hitelesebb csatornának tartják, ami jelentősen megváltoztatja a játékszabályokat a politikai hadszíntéren.

Hogyan lehet azonban egy olyan generációt választásra hívni, amelyik kutatások szerint nem hoz döntéseket a saját életével kapcsolatban sem?

A Pew Kutatási Központ adatai szerint* a digitális világba beleszületett korosztály a 2008-as gazdasági válság hatására a legkevésbbé éli önállóan az életét az összes korosztály közül.

A “mamahotelekben” élő fiatalok már-már “túliskolázottak”, amellyel elinflálódik a különféle diplomák értéke. Ugyanakkor ők a legnagyobb gazdasági teherrel küzdő társadalmi csoport is, hiszen a szülők devizahiteléhez a diákhitelek is hozzáadódnak, ami az együttélés miatt közös teherként jelentkezik, ráadásul a szülők anyagi lehetőségei is korlátozottabbak ha a fiatalok anyagi támogatásáról van szó. Talán ez is az oka annak, hogy ez a korosztály házasodik a legkevésbbé, így a gyermekvállalási kedv is egyre későbbre kerül a korosztályok között. Ez pedig az ország elöregedését is gyorsítja – a KSH korfája** is igazolja ezt.

Kutatás megnyitása (PDF)

A Pew adatai szerint az Y generáció pártválasztási szokásai sem alakultak még ki, függetlennek, ugyanakkor demokratikusnak tartják magukat, a régi politikai pártokat pedig egyformának látják. Ez egyértelműen az újonnan alakuló, sokkal inkább erre a közösségre fókuszáló pártoknak és mozgalmaknak kedvez. Ez azonban a jelenlegi néppártok számára a szavazóbázis jelentős elvesztését is jelentheti néhány éven belül, ha nem képesek megszólítani ezt a generációt.

Talán ez lehet az oka, hogy még tavasszal tervezik megnehezíteni a kormánypártok a kispártok szereplését a választási törvény újabb szigorításával. Miközben éppen azzal küzdenek, hogy képtelenek a tekintélyelvű, felülről irányított rendszerükben azzal a 2,2 Millió választóval mit kezdeni, akik megfordíthatják az ország sorsát a soron következő voksoláson.

A témával kapcsolatban a Demokrata Párt “Közösségi Kerekasztal Beszélgetést” kezdeményez, amelyre a párt szakértői és az Y generáció fiataljai kapnak meghívást.

Mondd el, Te mit gondolsz:

Várjuk a véleményed az alábbi 6 témában:

Oktatás

Hogyan kellene működnie az oktatásnak Magyarországon, hogy a hallgatók és a diákok számára egyenes utat jelentsen a sikeres karrierépítés felé?

Munkahely

Milyen munkahelyeknek és vállalatoknak kellene Magyarországon működnie, hogy lásd bennük a jövőd?

Életpálya

Hol szeretnél élni és milyen körülmények között az elkövetkező 5-10-20 évben? Mikor alapítanál családot és milyen feltételek telesülése esetén?

Egészségügy

Milyen egészségügyi ellátást vársz el és mennyit volnál hajlandó áldozni rá, ha te fizetnéd zsebből?

Politika

Hogyan látod a politikát és a politikusokat? Kinek tudsz bizalmat szavazni és látod-e értelmét, hogy elmenj szavazni a következő országgyűlési választáson? Milyennek kellene lennie egy pártnak és politikusnak ahhoz, hogy bizalmat tudj adni neki?

Gyere el az élő kerekasztalbeszélgetésre!

Regisztrálj a Közösségi Kerekasztal Beszélgetésre és mondd el a véleményed te is. Hiszen ez rólad szól, miért beszélgetnénk nélküled?

  • Megkönnyíted az egyeztetést, ha megadod, de nem kötelező.

A választás szabadsága

A demokrata szellemiség legfontosabb eleme, hogy a polgárok szabadon választhassanak azok közül a lehetőségek közül, amelyek meghatározzák az életüket. Hogy kik képviselik őket, kik alkotnak helyettük törvényeket és kiknek adnak meghatározott időre bizalmat – ez a jelenkor egyik legfontosabb kérdése.

A döntés szabadsága

Jogodban áll eldönteni, hogy mit kezdesz az életeddel. Te döntesz arról, hogy milyen karriert építesz, mikor vállalsz gyereket és hogy hol szeretnéd élni az életed. A politikának nem dolga helyetted dönteni, és nem korlátozhatja a döntésed szabadságát. Még akkor sem, ha éppen úgy döntesz, hogy most még nem döntesz sehogy.

A tettek szabadsága

Mit tesz érted a társadalom? A valódi kérdés: te mit teszel önmagadért. A valódi demokráciában jogodban áll cselekvő módon közreműködni a társadalmi kérdésekben. Jogodban áll kiállni és változtatni azon, amit úgy érzel, hogy másképp kellene tenni. Építsünk valódi demokráciát – valódi tettekkel.

Y generációs polgár

demokrata képviselő

népszavazási kezdeményezés (egyelőre)